Scénářový workshop SYRI

V lednu 2024 se v prostorách Akademického konferenčního centra AV uskutečnil workshop na téma scénářů budoucnosti, organizovaný Oddělením sociálně ekologické analýzy. Šlo o jedno z pravidelných setkání pracovní skupiny Společenské odolnosti, jež funguje pod Národním institutem SYRI. Tato setkání slouží mimo jiné jako místo, kde jednotlivé týmy představují jak svá teoretická východiska a znalosti k tématu společenské odolnosti, tak využívané výzkumné metody. Vědkyně a vědci SYRI se společně zaměřili na modelování možných budoucích scénářů v sociálně-ekonomické oblasti a měli možnost si vyzkoušet si metody participativního výzkumu.

Zuzana Harmáčková, vedoucí Oddělení sociálně-ekologické analýzy, nejprve vědkyním a vědcům představila kontext a historii tvorby scénářů v akademickém i mimoakademickém kontextu. Pro následující fází workshopu pak představila scénáře známé jako Společné socioekonomické trajektorie (SSP). Tyto scénáře předpovídají možné směry socioekonomických změn na celosvětové úrovni do roku 2100 a jsou využívány pro odvození scénářů emisí skleníkových plynů při různých klimatických politikách. Scénáře SSP tak nabízejí rámec pro diskusi o různých budoucích trajektoriích, které mohou ovlivnit jak socioekonomický vývoj, tak reakce na klimatickou změnu. Účastnictvo později scénářový rámec využilo k práci na trajektoriích resilientní společnosti.

Zvláštní důraz byl kladen nejen na představení participativních metod využívaných při tvorbě scénářů, ale také na jejich vyzkoušení a demonstraci. Na teoretický úvod tak navázala metoda Futures Wheels, což je technika vizualizace, zaměřená na identifikaci a prozkoumání přímých a nepřímých důsledků určitého trendu, události nebo rozhodnutí.  

V rámci metody Futures Wheels se účastníci workshopu nejprve seznámili s hlavním tématem, respektive trendem, které bylo umístěno v centru kruhu a vycházelo z jednoho ze scénářů SSM. Následně diskutovali o přímých dopadech tématu na různé sektory, které byly v kruhu vyznačeny, a lepili post-ity s těmito dopady do prstence nejblíže středu. Poté se zaměřili na identifikaci nepřímých dopadů vyplývajících z přímých, které byly vyneseny do druhého prstence od středu. Tento proces pokračoval dalším mapováním stále vzdálenějších dopadů, což umožnilo prozkoumání alternativ budoucího vývoje.

Následně se účastníci workshopu zaměřili na identifikaci příležitostí a hrozeb pro “odolnou společnost” v rámci vybraného scénáře. Pro tento účel bylo použito scénářové plátno, předtištěné s oddělenými sekcemi pro příležitosti a hrozby. Klíčovým aspektem této aktivity bylo zapojení fantazie pro identifikaci i méně zřejmých příležitostí a hrozeb, které by mohly v daném scénáři vzniknout. Tento proces podporoval reflexi podob sociálně-ekologické resilience v kontextu změn, které daný scénář SSP předpokládal.

Díky participativní metodě workshop poskytl prostor pro vzájemnou výměnu názorů, zkušeností a perspektiv napříč pracovními týmy. Workshop byl jedním z kroků v rozvoji transdisciplinárního přístupu k výzkumu sociálně-ekologických systémů a resilience. Naplňuje tak jedno z poslání Národního Institutu SYRI, jež vytváření takovéhoto vědění považuje za jeden z předpokladů pro zlepšování fungování společnosti.

Workshop je součástí projektu NPO „Národní institut pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik,“ č. LX22NPO5101, financovaného Evropskou unií – Next Generation EU (MŠMT, NPO: EXCELES)

Více informací o aktivitách Národního institutu SYRI je k dispozici na síti X @institutSYRI, facebooku a webových stránkách institutu.

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑